Nasi. Zoals het hoort.

5 Okt

Nasi heb ik van mijn vader leren koken. One of my favourites.
Van de week kwam hij bij me eten en bedacht ik me om de wereld eens om te keren en maakte Nasi voor hem.

Men neme 5 grote uien en hakke deze grof.
Men neme een kleine kilo hamlappen en hakke deze in stukjes.
In een echte wok (wadjang) verhit je zonnebloemolie of arachideolie (geen olijfolie) en bak daarin de vleesblokjes. Als ze dichtgeschroeid zijn, doe je er een lepel sambal oelek bij, een flinke scheut zout, en wat trassi. Dit bak je eindeloos door. Eerst zie je dat er heel veel vocht uit het vlees komt, maar je blijft bakken totdat het allemaal verdampt is, want dan pas kan je het vlees lekker donkerbruin en knapperig bakken.
Als het vlees dan klaar is schep je het uit de pan en bewaar je het in een schaal. Gooi nog een scheut olie erbij in dezelfde pan en gooi de uien en twee flinke gehakte, knoflooktenen, in de hete pan. Vuurtje lekker hoog en ga maar bakken. En bakken. En bakken. Heel lang bakken en roeren en bakken. Totdat de uien heel erg geslonken zijn, donkerbruin en heel zacht. Alsof het een boemboe is. Ohja, ergens halverwege dit proces kan je er nog een lepel sambal bij doen en sowieso flink veeeeel peper. Als de uien klaar zijn (en echt, het duurt lang) doe je het vlees er weer bij en de rijst die je ondertussen gekookt en gegaard hebt. Goed door elkaar mixen et voilà!!
Voor de lekker kun je er nog een bakje garnaaltjes aan toevoegen en een in reepjes gesneden omelet. Hoeft niet, is wel heul lekker.

* BELANGRIJKE WAARSCHUWING: NEEM. DE. TIJD. *

*** Boodschappenlijstje: ui, hamlappen, sambal oelek, trassi, knoflook, rijst

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: